عمل جراحی فک
فک تاثیر بسیاری در زیبایی فرد دارد. سلامت و تناسب این عضو نه تنها در زیبایی فرد موثر است بلکه نقش بسیاری در تنفس، جویدن و صحبت کردن دارد. افرادی که نمیتوانند فک بالا و پایین خود را بر روی هم چفت نمایند لازم است تا اقدام به درمان آن نماید. درمان این مهم به کمک عمل جراحی فک که به آن ارتوگناتیک گویند انجام میشود. این جراحی ممکن است در برخی موارد به صورت همزمان و یا پس از انجام ارتودنسی تجویز شود. عدم تناسب و تعادل فک بالا و پایین که موجب از بین رفتن توانایی قرار گرفتن دو فک بر روی هم میشود ممکن است بنا به دلایل مختلفی مانند سندرم جمجه و صورت و یا سایر بیماریها و سندرمها بروز یابد. انجام این جراحی لازم است تا پس از رشد کامل فک صورت گیرد که معمولا تا سن 18 سالگی به طول میانجامد.
انواع جراحی ارتوگناتیک
عمل جراحی ارتوگناتیک به کمک تکنیکهای مختلفی قابل اجرا است. انتخاب روش و تکنیک مناسب با توجه به شرایط بیمار و میزان اختلال او توسط پزشک معالج تعیین میشود. بنابراین نمیتوان روش معینی را برای تمام افراد انتخاب نمود. از جمله رایجترین انواع ارتوگناتیک باید به موارد زیر اشاره نمود:
- جراحی فک بالا
این جراحی فک بالا را از دیگر استخوانهای صورت جدا مینماید. بنابراین امکان جابهجایی و قرار دادن آن در نقطه مناسبتر ایجاد میگردد.
- جراحی فک پایین
این جراحی به کمک ایجاد برشهای بسیار کوچکی در طرفین فک پایین انجام میشود. این جراحی به حرکت فک پایین به جلو و یا عقب بنا به شرایط بیمار کمک مینماید.
- جراحی استئوتومی هر دو فک
این جراحی شامل جراحی فک بالا و پایین میشود و برای افرادی با ناهنجاریهای پیچیدهتر تجویز میگردد. جراحی استئوتومی قابل اجرا برای افرادی است که هر دو فک انها دچار ناهنجاری و ناهماهنگی است و یا عدم تقارن فک آنها به وضوح قابل مشاهده باشد. همچنین این جراحی در مواردی که فاصله بین فک بالا و پایین بسیار باشد نیز لازم میباشد.
- جراحی جینوپلاستی
جراحی چانه که به ان جینوپلاستی نیز گویند با هدف بهبود حالت و فرم کلی چانه انجام میشود. به این معنا که در این جراحی چانه از فک پایین جدا میشود و به سمت جلو حرکت میکند در نتیجه چانه کوتاهتر و یا کشیدهتر به نظر میآید.
مزایای ناشی از جراحی ارتوگناتیک
جراحی ارتوگناتیک که در واقع به نوعی هم جراحی زیبایی و هم جراحی درمانی است منجر به مزایای بسیاری برای فرد میگردد. از جمله مهمترین آنها باید به موارد زیر اشاره نمود:
- افزایش طول عمر دندانها
- انطباق طبیعی فکها
- بهبود آپنه خواب به معنای انسداد مجرای تنفسی در خواب
- افزایش بهبودی زیبایی فرم کلی صورت
- افزایش اعتماد به نفس
- بهبود کیفیت جویدن
- بهبود روند صحبت کردن
نکات ضروری در جراحی ارتوگناتیک
عمل جراحی ارتوگناتیک زمانی با موفقیت همراه خواهد بود که بیمار نکات ضروری قبل و بعد از جراحی را به درستی رعایت نماید. این نکات در افراد مختلف بنا به شرایط جسمی و یا نوع جراحی آنها ممکن است متفاوت باشد. بنابراین پیش از شروع روند جراحی پزشک این نکات را به طلاع بیمار میرساند. از جمله مهمترین نکاتی که لازم است فرد قبل و بعد از جراحی ارتوگناتیک رعایت نماید باید به موارد زیر اشاره نماییم:
- اجتناب از مصرف دخانیات و نوشیدنیهای الکلی دو هفته قبل و بعد از جراحی موجب بهبود روند دوره نقاهت میگردد.
- ویتامینها و داروهای رقیق کننده خون مانند اسپرین میتواند منجر به افزایش احتمال خونریزی در حین جراحی و پس از آن گردد. بنابراین ضروری است دو هفته قبل و بعد از عمل از مصرف آن خودداری گردد و در صورتی که مصرف این داروها توسط پزشک تجویز شده باشد جهت تغییر نوع آن و قرار دادن جایگزینی برای مصرف با پزشک مشورت گردد.
- رعایت بهداشت دهان پس از انجام جراحی بسیار حائز اهمیت است.
- استراحت کافی و رعایت رژیم غذایی مناسب پس از جراحی ضروری است. این رژیم اغلب شامل مصرف مایعات و غذاهای غیرجویدنی میباشد. زیرا ممکن است فرد تا شش هفته پس از جراحی دچار بیحسی باشد.
- مصرف داروهای تجویزی پزشک در زمان مقرر منجر به کاهش درد و پیشگیری از عفونت میگردد..
هزینه انجام جراحی ارتوگناتیک
هزینه جراحی ارتوگناتیک وابسته به نوع آن متفاوت است. این هزینه پس از معاینه بیمار و با در نظر گرفتن معیارهای تاثیرگذار تعیین میگردد. از جمله مهمترین عوامل موثر در تعیین این هزینه لازم است به مواردی چون نوع جراحی، علت انجام آن، شرایط جسمی بیمار، میزان تغییرات، دستمزد پزشک، هزینههای بیمارستان و… اشاره نمود. لازم به ذکر است اغلب شرکتهای بیمه هزینه ناشی از جراحیهای زیبایی را تحت پوشش خود قرار نمیدهد اما در صورتی که ثابت شود انجام این جراحی برای کیفیت و سلامت فرد اهمیت دارد ممکن است بخشی از هزینه ها را متقبل شود. بنابراین ضروری است پیش از اقدام به جراحی با مشاور بیمه خود مشورت نمایید.
انتخاب پزشک مناسب
کسب نتایج مطلوب از روند جراحی ارتوگناتیک تا حد زیادی وابسته به انتخاب پزشک مناسب است. در صورتی که پزشک تجربه و مهارت کافی برای انجام این جراحی را نداشته باشد نمیتوان انتظار نتایج موفقیت آمیزی از روند این جراحی را داشت و ممکن است منجر به عوارضی بعضاً جبران ناپذیر برای فرد گردد. همچنین انتخاب پزشک مناسب به معنای انتخاب روش درمانی موثر است. چنانچه پزشک دقت و حساسیت کافی در این زمینه را داشته باشد نه تنها روند جراحی با موفقیت همراه خواهد بود بلکه نتایج حاصل از آن نیز مطلوب است. بنابراین ضروری است تا در این انتخاب دقت و حساسیت بسیاری به کار برده شود.
میزان ماندگاری نتایج حاصل از جراحی فک
نتایج حاصل از جراحی فک و یا ارتوگناتیک در اغلب موارد موفقیت آمیز است. البته که این مهم تحت تاثیر عوامل و شرایط مختلفی مانند انتخاب پزشک مناسب و رعایت نکات ضروری میباشد. این نتایج اغلب ماندگاری دائمی دارد و نیاز به جراحی ترمیمی و مجدد ندارد. لازم است بدانید نتایج نهایی ارتوگناتیک ممکن است تا 6 هفته پس از انجام جراحی قابل مشاهده نباشد و فرد همچنان دچار بیحسی و یا تورم در ناحیه دهان باشد اما این موضوع نگران کننده نیست و به مرور زمان از بین میرود.